Stap 2.2: Procesmatige voorbereiding: kaders en afstemming
Zojuist heb je de inhoud van je gesprek voorbereid. Daarnaast is het belangrijk dat je nadenkt over de manier waarop jullie het gesprek voeren. Denk aan het afstemmen van agendapunten en bepalen wie de tijd bewaakt.
Wij gaan ervan uit dat jij als medewerker de regie voert. Het is tenslotte jouw loopbaan. Dit betekent dat jij vooraf en op tijd:
- bepaalt en communiceert wie er aanwezig zijn. Wil je bijvoorbeeld iemand meebrengen?
- met je gesprekspartner de agenda vaststelt. Hiervoor kun je jouw doel van het gesprek inbrengen en tot een gezamenlijk doel komen. Daar volgen dan als vanzelf de agendapunten uit. Maar in ieder geval zitten daar praktische punten in: verslaglegging; afspraken maken wie wat gaat doen; wanneer jullie elkaar weer spreken of op de hoogte houden.
- Bij regie houden hoort ook dat je de gespreksleiding op je neemt, tenzij vooraf iets anders is afgesproken.
Bekijk ook deze checklist:
Checklist voorbereiding het Goede GesprekPresentie
Het Goede Gesprek is een belangrijk moment om stil te staan bij je werk en loopbaan. Ook voor je gesprekspartner zou dit zo moeten zijn. Zorg ervoor dat jullie allebei het belang ervan onderschrijven en spreek af dat het gesprek doorgaat, tenzij... En stel met elkaar vast wat redenen mogen zijn om het te verzetten (calamiteiten, ziekte) en wat geen geldige redenen zijn (andere werkafspraak of verplichting).
Bovenstaande voorbereiding gaat ervan uit dat jij en jouw leidinggevende of hr-medewerker op een lijn zitten wat betreft het voeren van het Goede Gesprek én dat je organisatie er beleid op heeft gemaakt. Maar wat als jouw organisatie dat beleid (nog) niet heeft?
Ook dan kun je bij je leidinggevende of hr-medewerker aankaarten dat je het graag eens over jouw werk en loopbaan wilt hebben. Het Goede Gesprek komt niet in de plaats van een functioneringsgesprek; dat geeft je deze ruimte. Je vraagt aandacht voor de toekomst en een dergelijk gesprek kan altijd plaatsvinden.
Daarnaast kun je je gesprekspartner wijzen op de handleiding over het Goede Gesprek. En jij kunt jezelf verder in het Goede Gesprek verdiepen en de principes ervan gaan toepassen. Hoe mooi zou het zijn als door jouw initiatief tot een gesprek jouw organisatie er beleid op gaat maken?
Vervolg e-learning
Naar stap 3Stappen in de e-learning het Goede Gesprek:
-
1: Introductie
-
2: Je gesprek voorbereiden
-
2.1: Doel van het gesprek bepalen
-
2.2: Procesmatige voorbereiding: kaders en afstemming (hier ben je nu)
-
3: het Goede Gesprek voeren
-
3.1: Principe 1 - het Goede Gesprek gaat uit van een gelijkwaardige dialoog
-
3.2: Principe 2 - het Goede Gesprek is constructief, positief en niet oordelend…
-
3.3: Principe 3 - het Goede Gesprek is toekomstgericht
-
4: Samenvatting en afronding