Stap 3.3: Principe 3 - het Goede Gesprek is toekomstgericht
Het Goede Gesprek gaat over je werk en loopbaan. Dit kan een wens of behoefte zijn die zich in het hier en nu afspeelt of op de langere termijn. Jullie kijken samen vooruit met als vertrekpunt dat waar jij naar verlangt. Feedforward helpt je hiermee.
Gebruik van feedforward
Met feedforward komt de toekomst in beeld. Je richt je blik naar voren, naar een toekomst die nog niet beschreven is en allerlei kansen en mogelijkheden met zich meebrengt. Kansen die wellicht te vinden zijn in je huidige werk, bij je huidige werkgever of toch elders. Je vraagt je af: wat is de volgende stap, wat ga ik verder doen om mijn wens dichterbij te halen? Wat heb ik nodig van mijn gesprekspartner om dit te doen? Feedforward stimuleert positief denken en biedt alle ruimte om te dromen. Feedforward ontvangen is bovendien een van de meest effectieve manieren om te groeien en te presteren. Het helpt je vooruit in je ontwikkeling, werk en loopbaan.
Voorbeelden van feedforwardvragen
- Welke talenten zie je mij inzetten in de toekomst?
- Waar zie je ontwikkelingsmogelijkheden voor mij?
- Welke van mijn eigenschappen heb ik daar vooral bij nodig?
- Waar zie jij mij over vijf jaar?
Feedforward doorlopen in stappen
- Samen reflecteren over wat al goed gaat en wat je graag wilt behouden in je loopbaan.
- Sparren over wat er beter of anders kan; waarin wil je je verbeteren? Wat wil je achter je laten? Of dat nu bij deze werkgever is of ergens anders.
- Verkennen van mogelijkheden. Hierbij vraag je input van de ander, denk je daarop door en kom je zelf op ideeën. Jullie starten door te brainstormen en allerlei ideeën te genereren. Verzamel ze open, veroordeel ze niet. Neem alles mee, hoe gek ook.
- Filteren. Na het brainstormen kijk je wat je aanspreekt, wat bij jou en je situatie past en realistisch is en waar je iets mee wilt doen.
Denk eraan:- Overweeg ook andere opties dan jouw eigen idee(ën).
- Weeg je eigen belang af tegen die van je collega’s, de organisatie en anderen.
- Afspraken maken. Welke volgende stap en stappen zetten jullie? Hierbij is het ook belangrijk om te kijken wat de leidinggevende of hr-medewerker/gesprekspartner kan doen om je hierin te ondersteunen.
Om over na te denken
We hebben het hier over de manier waarop je met feedforward input kan vragen aan iemand. Nu is het zo dat elke input over ons gedrag het beste werkt als dat direct wordt gegeven. Veel neurowetenschappelijke onderzoeken naar feedforward en ons brein tonen aan dat directe feedforward onze motivatie verhoogt en ons begrip tussen onze acties en resultaten versterkt. Bovendien leert ons brein sneller wanneer we feedforward ontvangen op het moment dat het relevant is (Opitz, Ferdinand, Mecklinger). Met andere woorden: feedforward is specifiek, direct (on the spot) en gerelateerd aan het leerdoel. Vraag eens actief naar feedforward bij de mensen om je heen.
Opdrachten (pdf)
Vervolg e-learning
Naar stap 4Stappen in de e-learning het Goede Gesprek:
-
1: Introductie
-
2: Je gesprek voorbereiden
-
2.1: Doel van het gesprek bepalen
-
2.2: Procesmatige voorbereiding: kaders en afstemming
-
3: het Goede Gesprek voeren
-
3.1: Principe 1 - het Goede Gesprek gaat uit van een gelijkwaardige dialoog
-
3.2: Principe 2 - het Goede Gesprek is constructief, positief en niet oordelend…
-
3.3: Principe 3 (hier ben je nu)
-
4: Samenvatting en afronding