Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Werkdruk onverantwoord hoog? Druk op de rode knop

Als professional in jeugdzorg heb je vast ervaren dat er pieken en dalen zijn in werkdruk. Maar wat als de werkdruk structureel te hoog is en je het niet verantwoord vindt om op deze manier door te gaan? Dan kun je de rode knop indrukken. Hiermee geef je een noodsignaal af aan je werkgever. In dit artikel lees je er meer over.

Vrouw wordt getroost door collega

Werkdruk en werkplezier in balans 

Om je werk goede te kunnen doen en om voldoening uit je werk te halen, is het belangrijk dat werkdruk en werkplezier in balans zijn. In hoofdstuk 13 van de Cao Jeugdzorg staan afspraken die jij en je werkgever hierover moeten maken. Met behulp van het ABC-model (zie art. 13.1.3) breng je jouw beschikbare uren in kaart. Zo krijgen jullie inzicht in alle werkzaamheden en kunnen jullie met elkaar bespreken wat een passende werktoedeling is.   

De rode knop: jouw noodsignaal  

Ondanks afspraken met je werkgever kan het voorkomen dat de werkdruk oploopt. Of zelfs dat deze structureel te hoog blijft. Of dat gemaakte afspraken niet worden uitgevoerd. Vind je dat er sprake is van onverantwoorde werkdruk en/of een onveilige situatie? Dan kun je via een e-mail aan je werkgever de rode knop (zie art. 13.3) indrukken. Hiermee geef je aan dat jouw grens is overschreden en dat je voor je gevoel niet meer kunt voldoen aan de aan jou gestelde eisen. Er zijn geen regels die voorschrijven wanneer je dit noodsignaal mag afgeven. Dat is aan jou. Het is echter geen lichtvaardig middel, zo vinden cao-partijen. 

Als je merkt dat de werkdruk oploopt, is het belangrijk om dit al vroeg aan te geven bij je werkgever. Wacht niet tot het te laat is en ga op tijd het gesprek aan. De tool het Goede Gesprek kan jullie hierbij ondersteunen. De rode knop is een uiterst middel om aan te geven dat je de werkdruk onverantwoord vindt.

Wat gebeurt er als je de rode knop indrukt? 

Door op de rode knop te drukken, leg je de verantwoordelijkheid en het initiatief voor een oplossing bij je werkgever neer. Die neemt na ontvangst van jouw e-mail contact met je op om te horen wat er aan de hand is. Het is dan aan jouw werkgever om de oorzaken van de te hoge werkdruk te achterhalen en te bedenken wat kan helpen om deze te verminderen. Mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld extra middelen of een herverdeling van taken. 

Te hoge werkdruk opmerken en voorkomen 

Zodra je de rode knop indrukt, is jouw grens qua werkdruk eigenlijk al overschreden. Let daarom goed op de signalen waaraan je kunt merken dat de werkdruk je te veel wordt. En onderneem op tijd actie als je de werkdruk oploopt en te hoog wordt.  

Signalen bij te hoge werkdruk 

  • Je voelt je constant gehaast en onder druk. 
  • Je hebt moeite om je te concentreren. 
  • Je maakt meer fouten dan normaal. 
  • Je hebt last van fysieke klachten, zoals hoofdpijn of slaapproblemen. 
  • Je voelt je emotioneel uitgeput of prikkelbaar. 

Wat je kunt doen bij te hoge werkdruk 

  • Communiceer open en eerlijk met je werkgever over je werkbelasting. 
  • Stel realistische doelen en prioriteiten. 
  • Neem regelmatig pauzes en zorg voor voldoende ontspanning. 
  • Vraag of hulp als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt. 
  • Geef in het uiterste geval met de rode knop een noodsignaal af. 

Cao-regelingen, tips en tools over werkdruk