Vitaal je werk blijven doen binnen jeugdzorg
Je werkt in jeugdzorg en wilt je werk met plezier en energie blijven doen, nu en in de toekomst. Dat is precies waar duurzame inzetbaarheid om draait. Het gaat erom dat je gezond, gemotiveerd en productief blijft tot aan je pensioen. In de Cao Jeugdzorg 2023-2025 zijn hierover afspraken gemaakt die jou als werknemer ondersteunen.

Afspraken in de cao over vitaal blijven werken
De cao moedigt open gesprekken aan tussen jou en je werkgever over jouw duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Hierbij staat maatwerk centraal. Je kunt individuele afspraken maken over je inzet en beschikbaarheid. In de Cao Jeugdzorg 2023-2025 zijn nieuwe afspraken opgenomen voor werknemers met menstruatie- of overgangsklachten en werknemers die een rouwproces doormaken.
Ben je een oudere werknemer? Dan biedt de cao mogelijkheden zoals verlofsparen, een generatieregeling en eventueel eerder uittreden. Om je hierbij te helpen, is er een afwegingskader duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden opgenomen bijlage 13 van de Cao Jeugdzorg. Dit kader geeft concrete handvatten om samen met je werkgever te kijken naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden.
Voer het Goede Gesprek met je leidinggevende
Om duurzame inzetbaarheid bespreekbaar te maken, kun je gebruikmaken van de tool 'het Goede Gesprek'. Deze tool helpt om op een veilige en open manier het gesprek aan te gaan. Behalve duurzame inzetbaarheid kun je ook andere onderwerpen aankaarten.
Lees meer over het Goede GesprekDit artikel kwam mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.