Veilig werken? Dit zijn de cao-afspraken voor werknemers
Werken in jeugdzorg kan soms best uitdagend zijn. In dit artikel lees je welke cao-afspraken er zijn gemaakt over agressie en veilig werken, wat je werkgever voor je moet regelen en hoe jij hier zelf invloed op kunt uitoefenen.

Agressie en veilig werken
In de Cao Jeugdzorg zijn afspraken gemaakt om jouw veiligheid omp de werkvloer te waarborgen. Je werkgever is verplicht tot een beleid om agressie te voorkomen en aan te pakken. Dit beleid vind je terug in artikel 13.2 van de cao. Het is belangrijk dat jouw organisatie een duidelijk plan heeft, zodat jij je werk veilig kunt doen. Dit beleid staat niet alleen op papier, maar wordt ook besproken tijdens overleggen. Dan weet iedereen wat er van ze wordt verwacht. En jij dus ook.
Wat je werkgever moet regelen na een agressie-incident
Het is belangrijk dat jouw werkgever snel en adequaat handelt na een agressie-incident. Artikel 13.2.3 van de cao verplicht je werkgever om jou de juiste ondersteuning te bieden. Dit kan bestaan uit het aanbieden van psychologische hulp en het regelen van eventuele juridische ondersteuning.
Jij hebt het recht om na een agressie-incident de hulp te krijgen die je nodig hebt. Dit kan variëren van gesprekken met een vertrouwenspersoon tot professionele psychologische ondersteuning. Je werkgever moet ook zorgen voor een evaluatie van het incident, zodat jij en je collega’s weten ervan kunnen leren.
Wat kun je zelf doen?
Heb je te maken gehad met een agressie-incident? Houd dit dan niet voor jezelf, maar bespreek het met je leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Dan kan er actie ondernomen worden. Geef hierbij aan wat je nodig hebt. Door open te zijn over wat je hebt meegemaakt, kan je organisatie de juiste maatregelen treffen.
De Complete agressie-aanpak
De Complete agressie-aanpak is speciaal ontwikkeld om jeugdzorgorganisaties en hun werknemers te ondersteunen bij het creëren van een veilige werkomgeving. Deze aanpak helpt je om agressie te voorkomen, beter om te gaan met incidenten en ervoor te zorgen dat je na een incident de juiste hulp krijgt.
Lees meerRisico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
De RI&E is een hulpmiddel dat je werkgever gebruikt om risico’s op de werkvloer te herkennen en aan te pakken. Je werkgever moet ervoor zorgen dat de RI&E actueel is. En dat de maatregelen die daaruit voortvloeien worden uitgevoerd. Denk hierbij aan aanpassingen in de werkomgeving, extra trainingen, of andere veiligheidsmaatregelen.
Er wordt gewerkt aan een vernieuwde versie van de RI&E, die nog beter aansluit bij de specifieke uitdagingen in jeugdzorg. Door deze vernieuwing kan je organisatie straks een nog effectiever veiligheidsbeleid voeren.