Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Ouderschapsverlof aanvragen

Iedereen die zorgt voor kinderen jonger dan acht jaar heeft recht op ouderschapsverlof. Dat is geregeld in de Wet Arbeid en Zorg. Werk je binnen Jeugdzorg? Dan kun je nog een aantal extra keuzes maken. Wil je ouderschapsverlof aanvragen? Zo werkt het.

Ouder met kind aan de hand

Heb je al ouderschapsverlof en is dit vóór 2 augustus 2022 ingegaan? Dan gelden er andere afspraken in Cao Jeugdzorg over het ouderschapsverlof.  

Voorwaarden voor ouderschapsverlof 

Hoe ouderschapsverlof is geregeld, staat in hoofdstuk 6 Ouderschapsverlof van de Wet arbeid en zorg (WAZO). Je hebt recht op ouderschapsverlof voor:  

  • je jouw eigen kind of adoptiekind; 
  • je stief-, pleeg- of kleinkind als je op hetzelfde adres woont én het kind verzorgt en opvoedt.  

Heb je meer dan een kind? Dan heb je recht op ouderschapsverlof voor elk van je kinderen. Dit kun je tegelijk, maar ook na elkaar opnemen. Heb je een tweeling? Dan heb je dus recht op twee keer ouderschapsverlof. 

Ben je verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van meer dan één stief-, pleeg- of kleinkind? Dan heb je recht op één keer ouderschapsverlof. 

Je kunt geen ouderschapsverlof meer aanvragen als je kind acht jaar of ouder is.  

Duur van je ouderschapsverlof 

Je kunt maximaal 26 keer je aantal werkuren per week aan ouderschapsverlof aanvragen. Stel je werkt 24 uur per week, dan bereken je je ouderschapsverlof als volgt: 26 x 24 = 624 uur ouderschapsverlof. Hoe je het ouderschapsverlof opneemt, bepaal jezelf. 

Bereken je ouderschapsverlof bij Rijksoverheid 

Ouderschapsverlof aanvragen 

Vraag je ouderschapsverlof minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aan bij je werkgever. Dit geeft je werkgever de kans om een vervanger te vinden voor jouw werkzaamheden.  

Zet in je aanvraag:   

  • op welke datum het verlof ingaat
  • om hoeveel uren verlof het gaat
  • om welke werkdagen het gaat 
  • hoe lang de verlofperiode duurt 

Je werkgever kent het verlof toe, tenzij er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. 

Salaris tijdens ouderschapsverlof 

Werk je in loondienst en heb je recht op ouderschapsverlof? Dan krijg je de eerste negen weken je salaris gedeeltelijk uitbetaald. Dit geldt alleen als je ouderschapsverlof opneemt voor kinderen jonger dan een jaar. Neem je langer dan negen weken ouderschapsverlof op? Dan is het resterende gedeelte van het verlof onbetaald. Ook als je ouderschapsverlof opneemt voor de zorg van kinderen ouder dan een jaar, is het ouderschapsverlof onbetaald. Over de uren die je werkt, krijg je hetzelfde salaris als voor je ouderschapsverlof.  

Wil je pensioen blijven opbouwen over de uren die je als ouderschapsverlof opneemt? De Cao Jeugdzorg regelt in artikel 9.10.1 dat je deze opbouw vrijwillig kunt voortzetten.  

Nieuwe of meerdere werkgevers 

Ga je tijdens jouw ouderschapsverlof bij een andere werkgever werken? Dan behoud je het recht op ouderschapsverlof.  

Werk je voor meerdere werkgevers? Dan heb je bij elk van deze werkgever recht op ouderschapsverlof. Dit recht hoef je niet tegelijk op te nemen. 

Bekijk de regels

Dit artikel kwam mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.