Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Over de cao

Het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg: wat betekent het voor jou?

De vakbonden hebben samen met Jeugdzorg Nederland een landelijk sociaal plan Jeugdzorg afgesloten. Het doel? Werknemers behouden en werkgelegenheid versterken. Het plan schept duidelijkheid over de te nemen stappen bij bijvoorbeeld een reorganisatie. Van werk naar werk staat centraal. Het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg creëert rust en zekerheid waardoor er gezamenlijk gewerkt kan worden aan een gezonde arbeidsmarkt.

Medewerker ondertekent document

Zonder werknemers geen uitvoering van het werk 

Het Landelijk Sociaal plan Jeugdzorg is bedoeld om medewerkers voor de branche te behouden. Tot en met 31 december 2026 vormt het plan het kader waarbinnen werkgevers en werknemers werken aan mobiliteit binnen de totale sector. Het biedt je de juiste ondersteuning en faciliteiten om mee te bewegen met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er wordt een aantrekkelijke en stabiele werkomgeving gecreëerd die jou stimuleert om te blijven groeien.  

Benieuwd naar het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg?

Download de tekst

De uitvoeringsfasen binnen het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg

Heeft jouw organisatie een sociaal plan nodig? Dan doorloop je volgens het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg de volgende fasen. 

  • Fase 1: Jouw werkgever voert beleid dat gericht is op het gezond houden van de organisatie en van jou als werknemer. Dit doen werkgevers altijd, niet alleen als er sprake is van een sociaal plan. Dit beleid moet op orde zijn. 
  • Fase 2: Jouw werkgever versterkt jouw eigen regie en moet boventalligheid zo veel mogelijk voorkomen. Deze fase is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. 
  • Fase 3: Lukt het niet om medewerkers intern een passend plekje te geven? Dan wordt de externe premobiliteitsfase ingezet. Dit betekent dat je in dienst bent van je werkgever, maar je samen gaat zoeken naar ander werk buiten het bedrijf. Zo zorgt de werkgever dat er zo min mogelijk werknemers gedwongen ontslagen worden. Ook deze fase is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.   
  • Fase 4: De werkgever begeleidt medewerkers zowel intern (fase 4a) als extern (fase 4b) van werk naar werk. Dit is een verplichte fase.  
  • Fase 5: Lukt het niet om voor alle medewerkers nieuw werk te vinden? Dan maakt jouw werkgever individuele maatwerkafspraken met medewerkers over uitstroom naar ander werk.

Inspanningsverplichting 

Het doel is om voor de sector jeugdzorg de werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden. Het is aan jou om je in te zetten om een (passende) functie te vinden, intern of extern. Gebruik daarom alle faciliteiten, scholing en training die jouw werkgever je aanbiedt en solliciteer actief

Jouw werkgever biedt je een heel scala aan om ervoor te zorgen dat je binnen de eigen organisatie, of binnen de sector kan blijven werken. Jouw werkgever vormt daarvoor zoveel als mogelijk lokaal en regionaal mobiliteitsnetwerken. Zo maakt jouw werkgever afspraken met andere jeugdzorgorganisaties om jou en je collega’s makkelijker van werk naar werk te helpen.   

Veelgestelde vragen over het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg

Wanneer geldt het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg?  

Als jouw organisatie zich in bepaalde situaties bevindt, dan ligt er nu een plan klaar. Van tevoren is bekend welke stappen er doorlopen worden en welke rechten en plichten zowel jij als werknemer als de werkgever heeft. Het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg geldt in de volgende situaties:

  • Organisatiewijziging wegens bestuurlijke of bedrijfseconomische reden. 
  • Organisatiewijziging voor of na fusie tussen werkgevers binnen de sector. 
  • Organisatiewijziging voor of na Overgang van Onderneming tussen werkgevers binnen de sector. 
  • Afbouw van (onderdelen van) de organisatie. 
  • Ombouw van (onderdelen van) de organisatie.