De voor- en nadelen van zzp en loondienst in jeugdzorg
De arbeidsmarkt in jeugdzorg is volop in beweging. Naast de 36.300 professionals in loondienst, zijn er momenteel 3.000 zzp'ers werkzaam in de sector. Er leven veel beelden en aannames over beide arbeidsrelaties, vooral over de financiële verschillen tussen werken als zzp'er of in loondienst. Maar kloppen deze beelden wel met de werkelijkheid?

Over dit onderzoek
Jeugdzorg werkt! deed onderzoek naar de verschillende arbeidsrelaties binnen jeugdzorg. We keken naar motivaties, ervaringen en feitelijke omstandigheden van zowel professionals in loondienst als zzp'ers. Dit onderzoek komt op een belangrijk moment: vanaf 1 januari 2025 start de Belastingdienst weer met de handhaving van de Wet DBA, na een jarenlang handhavingsmoratorium. Dit heeft grote impact op de sector en zorgt voor nieuwe dynamiek. Organisaties worden voorzichtiger met het inhuren van zzp'ers, met name in jeugdzorg.
Uit het onderzoek komt een genuanceerd beeld naar voren. Waar vaak wordt gedacht dat zzp'ers significant meer verdienen, blijken de inkomsten bij vergelijkbare omstandigheden niet wezenlijk te verschillen. Wel zien we duidelijke verschillen in andere aspecten, zoals ervaren werkdruk, werk-privé balans en loopbaanperspectieven.
Deze inzichten zijn waardevol voor verschillende doelgroepen:
- Voor professionals die een keuze willen maken tussen loondienst en zzp-schap biedt het objectieve informatie.
- Voor bestuurders en beleidsmakers geeft het onderzoek inzicht in wat professionals belangrijk vinden en wat hen beweegt in hun keuze voor een bepaalde arbeidsrelatie.
Actuele ontwikkelingen zzp in jeugdzorg
Veranderend speelveld vanaf 2025
Per 1 januari 2025 herstart de handhaving van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Dit heeft belangrijke gevolgen voor zowel zzp'ers als organisaties in jeugdzorg:
- Het jarenlange handhavingsmoratorium wordt opgeheven
- De Belastingdienst zal actief gaan handhaven op correcte toepassing
- Recent zijn er richtinggevende uitspraken geweest (onder andere Deliveroo-arrest)
- Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet (VBAR) die de Wet DBA moet vervangen
Deze ontwikkelingen leiden tot terughoudendheid bij organisaties bij het inhuren en verlengen van zzp-opdrachten, vooral omdat de risico's vooraf lastig in te schatten zijn. Recent zijn er wel moties aangenomen om de handhaving af te zwakken en zo de onrust in de markt te verminderen.
Motivaties en ervaringen
Wat zijn eigenlijk de redenen van professionals om voor een bepaalde arbeidsrelatie te kiezen? Dit geeft enig inzicht in wat beweegredenen zijn voor collega's, om voor loondienst of zzp te kiezen.
Wat zijn de belangrijkste redenen van jeugdzorgwerkers om zzp’er of in loondienst te zijn?
Medewerkers en zzp’ers in jeugdzorg kiezen om verschillende redenen voor hun arbeidsrelatie. Zzp’ers waarderen vooral de vrijheid om hun werkuren zelf te bepalen en de ruimte om kwalitatieve zorg te leveren. Medewerkers in loondienst daarentegen zoeken vaak de stabiliteit van financiële zekerheid en sociale voorzieningen. Bedenk je dus goed wat voor jou belangrijk is.
Redenen zzp (zzp'ers) zorg en welzijn en jeugdzorg
Voorkeur loondienst of zzp (zzp'ers zorg en welzijn en jeugdzorg)
Redenen loondienst (zzp'ers) zorg en welzijn
Werkpatronen en ervaringen
De praktijk van zzp'ers
Opdrachtgevers
Hoeveel opdrachtgevers een zzp’er in jeugdzorg bedient, kan veel zeggen over hun werkervaring. De meerderheid van de zzp’ers werkt voor meerdere opdrachtgevers, wat een diversiteit aan werkzaamheden biedt. Toch werkt een klein deel exclusief voor één opdrachtgever. Hoeveel afwisseling zoek jij in je werk?

De rol van bemiddelingsbureaus in zzp-jeugdzorg
Bemiddelingsbureaus spelen voor een derde van de zzp’ers een rol in het vinden van opdrachten, terwijl de meerderheid rechtstreeks werkt voor hun opdrachtgevers. Deze keuze beïnvloedt niet alleen de manier waarop je werkt, maar ook hoeveel controle je hebt over de relaties met opdrachtgevers. Wat past bij jouw werkstijl?

Hoe lang zzp’er?
Het zzp-schap in jeugdzorg is relatief jong: het merendeel van de zelfstandigen is nog geen tien jaar actief als zzp’er. Toch zien we dat een kwart van de zzp’ers al meer dan tien jaar in het vak zit. Denk jij aan een lange carrière als zelfstandige of gebruik je het zzp-schap als tijdelijke stap?

Werkervaring van zzp’ers in de afgelopen twaalf maanden
Zzp’ers in jeugdzorg combineren hun werk vaak met andere rollen. Veel van hen zijn het afgelopen jaar ook in loondienst geweest, of volgden een opleiding. Deze veelzijdigheid is typisch voor zzp’ers, die hun werk flexibel willen afstemmen op andere verantwoordelijkheden of kansen. Hoe flexibel wil jij werken?
De praktijk in loondienst
Werkkringen en vastigheid
Medewerkers in loondienst binnen jeugdzorg werken doorgaans voor één werkgever en hebben een vast aantal uren per week. Deze vastigheid biedt hen een stabiele basis en voorspelbare werkweek. Is deze zekerheid iets wat jou aanspreekt in je carrière?


Vergelijking arbeidsrelaties
Wat zijn de meest opvallende verschillen tussen loondienst en zzp in jeugdzorg? Zzp’ers werken gemiddeld meer uren per week en hebben vaker het gevoel dat ze hun werktijden kunnen afstemmen op hun privéleven. Maar medewerkers in loondienst ervaren meer financiële zekerheid. Wat vind jij belangrijker: flexibiliteit of zekerheid?
De grootste verschillen tussen zzp'ers en professionals in loondienst
Tot slot zetten we voor je op een rijtje wat de grootste verschillen zijn, zodat jij je eigen conclusies kan trekken. Deze informatie is bedoeld om je inzicht te geven in wat het beste werkt onder jouw omstandigheden. Ook is deze informatie bedoeld om als bestuurder, beleidsmakers en collega te zien op welke behoeften medewerkers meer aandacht nodig hebben, en waarom een bepaald type dienstverband die behoefte wel of niet vervuld.

Inkomsten en financiële aspecten
We hebben bekeken wat de verschillen zijn voor iemand in loondienst en een zzp'er. Daarbij hebben we ook meegenomen wat de financiële verschillen zijn. In het onderstaande plaatje zie je het verschil per arbeidsrelatie.
De invloed van jouw type dienstverband op je inkomen
Hoe hoog je inkomsten zijn als jeugdzorg werker is afhankelijk van veel factoren. Als jeugdzorg werker in loondienst ligt het bijvoorbeeld aan je inschaling in de salarisschaal (in onderstaand voorbeeld is uitgegaan van schaal 10, trede 11). Als zzp’er in jeugdzorg ligt het bijvoorbeeld aan het gevraagde tarief, het aantal declarabele uren, aantal verlofweken, of er wel/niet gewerkt wordt via een tussenpartij, en of de zzp’er wel/niet ervoor kiest zich te verzekeren voor WIA en WW.
Bepalende factoren in loondienst:
- Inschaling in salarisschaal
- Aantal dienstjaren
- Contracturen
Bepalende factoren voor zzp'ers:
- Uurtarief
- Aantal declarabele uren
- Aantal verlofweken
- Wel of geen tussenkomst bemiddelingsbureau
- Keuze voor verzekeringen (WIA/WW)
In het onderstaande voorbeeld staan de potentiële netto jaarinkomsten van een jeugdzorgwerker in loondienst en zzp’ers bij een werkweek van 36 uur.

Uit deze berekeningen blijkt dat bij vergelijkbare omstandigheden de inkomsten tussen zzp'ers en professionals in loondienst niet significant verschillen.
Bovenstaande voorbeelden kunnen verder uit elkaar lopen, afhankelijk van bijvoorbeeld de keuzes die de zzp’er maakt. Maar in de basis zullen de inkomsten van een zzp’er en een medewerker in loondienst bij gelijke omstandigheden niet veel verschillen.
Conclusie
Medewerkers waarderen financiële zekerheden als een vast inkomen, zekerheid van doorbetaling bij ziekte en vakantie en een vangnet bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast vinden ze de samenwerking met collega’s waardevol. Net als professionele opleidingen en medezeggenschap.
Zzp'ers loven andere kenmerken van het werk. Ze ervaren meer zeggenschap ervaren over de werkzaamheden die ze verrichten en meer invloed op de werktijden. Ze geven aan minder administratieve taken te hebben. Ze zijn ook content met meer afwisseling van werk(plek) en ervaren dat ze dichterbij de bedoeling van het werk komen. Zzp'ers zijn meer tevreden met het werk dan medewerkers en geven vaker aan de werkdruk als goed te ervaren.
Medewerkers en zzp'ers die denken aan een terugkeer naar een loondienstverband waarderen de financiële zekerheid van werken in loondienst. En dat is zeer terecht. De medewerkers in loondienst ontvangt onder gelijke omstandigheden hetzelfde netto inkomen als een zzp'er die werkt met een hoog tarief zonder bemiddelingsbureau. Daarbij weten werknemers dat risico op ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid net als pensioen goed geregeld zijn.
Wil je dieper in deze resultaten duiken? Download dan het rapport via de onderstaande knop.
Download hoofdrapportVeranderende context
Met de aangescherpte handhaving van de Wet DBA komen er nieuwe aandachtspunten voor zowel zzp'ers als organisaties die met hen werken. Dit heeft impact op opdrachten voor zzp'ers, omdat opdrachtgevers nu voorzichtiger zijn met het inhuren van zzp'ers.
Meer informatie
Voor gedetailleerde onderzoeksresultaten en verdere toelichting kun je contact opnemen met Jeugdzorg werkt!
Dit onderzoek is uitgevoerd door Jeugdzorg werkt! om een objectief beeld te geven van de verschillende arbeidsrelaties binnen jeugdzorg.