Commissie van Geschillen
Wat kun je doen als jij en je werkgever van mening verschillen en jullie er niet uitkomen? Gaat het over iets uit de arbeidsovereenkomst? Dan kun je dit voorleggen aan de Commissie van Geschillen Jeugdzorg.

Wanneer naar de commissie?
De commissie is er voor conflicten of geschillen tussen jou en je werkgever die gaan over de arbeidsovereenkomst en over ontslag. Denk aan meningsverschillen over de functiebeschrijving, de functie-indeling, aanpassing in de werktijden, de onregelmatigheidstoeslag, een officiële waarschuwing, nevenfuncties of het wel of niet in aanmerking komen voor een vaste aanstelling. Dit is vastgelegd in Hoofdstuk 14 van de cao. Een zaak wordt niet in behandeling genomen als er over het geschil al een rechtszaak loopt. De zaak is dan niet ontvankelijk.
Hoe werkt het?
De behandeling van een geschil ziet er in grote lijnen zo uit:
- Je legt je geschil voor aan de commissie door een verzoekschrift te sturen.
- De commissie bepaalt of zij de zaak kan en mag behandelen. De indiener van het geschil betaalt de kosten van de behandeling (griffierechten).
- De commissie vraagt beide partijen om zich schriftelijk te verdedigen.
- Jij en je werkgever bepalen of de uitspraak van de commissie bindend is: leggen jullie je neer bij de uitspraak?
- De commissie gaat met beide partijen in gesprek in een hoorzitting. Zij vraagt om een toelichting van de standpunten.
- Na dit gesprek overleggen de leden van de commissie met elkaar. Dit overleg is vertrouwelijk. Daarna stemmen de leden over welke partij volgens hen gelijk heeft.
- Uiterlijk binnen vier weken krijgen de partijen een brief met de uitspraak en een toelichting.
Let op! Als een van de partijen in de periode van de procedure naar de rechter stapt, stopt de commissie met de behandeling en doet ze geen uitspraak.