Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Zwangerschap van een werkneemster

Als werkgever is het belangrijk om goed voorbereid te zijn wanneer een van je werkneemsters zwanger wordt. Een zwangerschap brengt namelijk niet alleen vreugde met zich mee, maar ook wettelijke rechten en plichten. En een aantal praktische overwegingen. Lees wat je moet weten over zwangerschap op de werkvloer.

Zwangere vrouw houdt appel vast

Meldingsplicht en privacy 

Allereerst is het goed om te weten dat een werkneemster niet verplicht is om haar zwangerschap direct te melden. Ze mag zelf bepalen wanneer ze dit doet. Wel is het aan te raden dat ze dit uiterlijk drie weken voor haar zwangerschapsverlof meldt, zodat jij als werkgever voldoende tijd hebt om de nodige voorbereidingen te treffen. 

Zwangerschapsonderzoeken 

Als het de werkneemster niet lukt om zwangerschapsonderzoeken buiten werktijd te plannen, heeft zij het recht om afspraken hiervoor onder werktijd te plannen. Deze tijd wordt doorbetaald en mag niet als vakantie- of ziektedagen worden aangemerkt. 

Veilige werkomgeving 

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor je zwangere werkneemster. Binnen jeugdzorg vraagt dit soms extra aandacht. Het werk is soms fysiek of emotioneel erg belastend. Enkele aandachtspunten zijn: 

  • Beoordeel de risico's van het werk voor de zwangere werkneemster en haar ongeboren kind. 
  • Pas indien nodig de werkzaamheden aan of bied alternatieve taken aan. 
  • Zorg voor voldoende rustmomenten en een geschikte rustruimte. 
  • Wees alert op mogelijke stressfactoren en probeer deze te minimaliseren. 

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof 

Een zwangere werkneemster heeft recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Dit verlof duurt in totaal minimaal zestien weken. Het zwangerschapsverlof start vier tot zes weken voor de uitgerekende datum en het bevallingsverlof duurt minimaal tien weken na de bevalling. Als werkgever moet je dit verlof faciliteren en de juiste administratieve stappen ondernemen. 

Bereken met de cao-app eenvoudig en snel de ingangsdatum en lengte van het zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Download cao-app Jeugdzorg

Doorbetalen van salaris 

Tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof heeft je werkneemster recht op een uitkering van het UWV. Als werkgever vraag je deze uitkering aan. Je blijft het salaris doorbetalen en ontvangt de uitkering van het UWV als compensatie. Het is belangrijk om deze financiële aspecten goed te regelen en door te nemen met je werkneemster. 

Terugkeer naar werk 

Na het bevallingsverlof heeft je werkneemster het recht om terug te keren in haar eigen functie, voor hetzelfde aantal uren als voor haar zwangerschap. Als werkgever moet je hier rekening mee houden bij het plannen van vervanging en het verdelen van taken. Ga daarom op tijd het gesprek aan over de terugkeer en eventuele aanpassingen die na terugkeer nodig zijn.

Na terugkeer van verlof kan je werkneemster mogelijk wat extra ondersteuning gebruiken. Denk aan een gefaseerde opbouw van werkuren of take. Of extra begeleiding bij het oppakken van lopende zaken. Continuïteit van de zorg is binnen jeugdzorg belangrijk. Een goede overdracht en inwerkperiode is dan ook cruciaal.

Ouderschapsverlof 

Na het bevallingsverlof hebben beide ouders recht op ouderschapsverlof. Dit is onbetaald verlof, tenzij anders overeengekomen. In Nederland hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof per kind tot het achtste levensjaar. De eerste negen weken worden deels betaald door het UWV. Als werkgever faciliteer je dit verlof en maak je afspraken over de invulling ervan. 

Borstvoeding en kolven 

Als je werkneemster borstvoeding geeft, heeft ze recht op tijd en ruimte om te kolven of haar kind te voeden tijdens werktijd. Volgens de wet mag dit tot negen maanden na de geboorte van het kind. De tijd die je werkneemster tijdens het werk aan borstvoeding besteedt, wordt tot maximaal een kwart van de werktijd doorbetaald. Je moet hiervoor een geschikte, afsluitbare ruimte beschikbaar stellen. In jeugdzorg kan dit soms een uitdaging zijn, vooral als er veel ambulant werk is. Bespreek daarom tijdig met je werkneemster hoe jullie dit praktisch kunnen regelen. 

Flexibiliteit en begrip 

Hoewel er wettelijke kaders zijn, is het in de praktijk vaak een kwestie van maatwerk. Elke zwangerschap is anders en elke werkneemster heeft andere behoeften. Toon als werkgever flexibiliteit en begrip. Dit zorgt niet alleen voor een prettige werksfeer, maar draagt ook bij aan een snellere en soepelere terugkeer na het verlof. 

Communicatie met het team 

Informeer in overleg met de werkneemster het team over haar zwangerschap en de gevolgen voor de taak- en werkverdeling. In jeugdzorg wordt vaak in hechte teams gewerkt, dus goede communicatie hierover is belangrijk.

Zwangerschapsdiscriminatie voorkomen 

Als werkgever moet je alert zijn op mogelijke zwangerschapsdiscriminatie. Dit kan subtiel zijn, zoals het niet aanbieden van opleidingen of promotiekansen aan zwangere werkneemsters. Zorg ervoor dat zwangerschap geen belemmering vormt voor de professionele ontwikkeling van je werkneemster. 

Extra ontslagbescherming  

Een zwangere werkneemster heeft extra ontslagbescherming. Bij zwangerschap geldt er een opzegverbod. Je mag een werkneemster tijdens haar zwangerschap en tot zes weken na het bevallingsverlof niet ontslaan. Ontslag is dan bijvoorbeeld alleen mogelijk bij faillissement, wanneer het is goedgekeurd door UWV of de kantonrechter.

Lees meer over rechten en plichten