Ervaringsdeskundigheid in jeugdzorg
Binnen jeugdzorg worden steeds vaker ervaringsdeskundigen ingezet. Deze toename toont aan dat er steeds meer vraag is naar ervaringsdeskundigheid om de uitdagingen binnen de sector aan te pakken. Cao-partijen hebben besloten om in hun functieboek een functiebeschrijving 'Ervaringsdeskundige' op te nemen. Op deze pagina lees je meer over de functie en de inzet ervan.

Cao-partijen constateren de toename in de sector en willen ervaringsdeskundigheid verder inzetten en faciliteren binnen jeugdzorgorganisaties. De stijgende vraag en inzet speelt namelijk op verschillende niveaus in de branche. Of het nu gaat om vrijwillige inzet, een functie waarbij ervaringsdeskundigheid een van de competenties is, of een volledige ingerichte functie. Voor deze ontwikkeling hebben cao-partijen besloten de Werkgroep Ervaringsdeskundigheid Jeugdzorg in te stellen.
Werkgroep Ervaringsdeskundigheid Jeugdzorg
De werkgroep Ervaringsdeskundigheid bestaat uit experts uit de sector. De experts werken in jeugdzorgorganisaties die ervaringsdeskundigheid nu al inzetten. Hiermee lopen de organisaties voor op andere organisaties binnen jeugdzorg. Het gaat onder andere om Levvel, Youke, Jeugdbescherming West, iHUB, Combinatie Jeugdzorg en Trias Jeugdhulp.
De werkgroep buigt zich over het hoe, wanneer en waar in te zetten van de ervaringsdeskundige en hoe dit te faciliteren binnen de sector.
Download het document
In het document 'Ervaringsdeskundigheid in jeugdzorg' vind je informatie over de functie ervaringsdeskundigen en verschillende voorbeelden uit de praktijk. Download het document via onderstaande knop.
Download het document 'Ervaringsdeskundigheid in jeugdzorg'Functieomschrijving Ervaringsdeskundige
De functie ervaringsdeskundige (op 3 niveaus: Ervaringsdeskundige A, Ervaringsdeskundige B, Ervaringsdeskundige C) wordt als referentiefunctie opgenomen in het Functieboek Jeugdzorg.
Opleiding tot Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundigheid leer je grotendeels in de praktijk – door ervaring op te doen. Maar om die ervaring professioneel in te zetten, zijn extra vaardigheden nodig. Daarvoor zijn erkende opleidingen op mbo-, Associate Degree- of Hbo-niveau. De Vereniging voor Ervaringsdeskundigen heeft leerplannen en een toetsingskader (gemeenschappelijke grond voor kwaliteitsbeoordeling voor opleidingen) ontwikkeld. De landelijk vastgestelde leerplannen maken het mogelijk om:
- Breder te kunnen opleiden zodat het mogelijk wordt dat ervaringsdeskundigen op allerlei verschillende niveaus werkzaam zijn;
- De kwaliteit van opleidingen te waarborgen en te toetsen;
- Een brede toegang tot het ontwikkelde beroepsregister ervaringsdeskundigen te garanderen;
- Een goede financiering/bekostiging van de inzet van ervaringsdeskundigen mogelijk te maken.
Vragen of opmerkingen
Heb je vragen of opmerkingen over de nieuwe functie ervaringsdeskundige, of wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen via jeugdzorgwerkt@fcb.nl.