De rode knop in jeugdzorg
Als werkgever in jeugdzorg heb je misschien al gehoord van de rode knop voor te hoge werkdruk. Maar wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel leggen we uit wat de rode knop is, wanneer werknemers die gebruiken en wat er van jou wordt verwacht.

Afspraken over werkdruk en werkplezier
Om een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven, is het belangrijk dat werkdruk en werkplezier in balans zijn. In hoofdstuk 13 van de Cao Jeugdzorg staan afspraken die werkgevers en werknemers hierover moeten maken. Het opgenomen ABC-model (zie art. 13.1.3) helpt om inzicht te krijgen in de beschikbare inzetbaarheid van werknemers. Zo krijgen jullie een helder beeld van alle werkzaamheden en bespreken jullie samen wat een passende werktoedeling is.
De rode knop: noodsignaal bij te hoge werkdruk
Ondanks gemaakte afspraken, kan het voorkomen dat de werkdruk oploopt. Of zelfs dat deze structureel te hoog blijft. Vinden werknemers dat er sprake is van onverantwoorde werkdruk en/of een onveilige situatie? Dan kunnen zij via een e-mail aan hun werkgever de rode knop (zie art. 13.3) indrukken. Hiermee geven ze aan: mijn grens is overschreden, ik heb het gevoel dat ik niet meer kan voldoen aan de eisen die aan mij worden gesteld. Er bestaan geen protocollen voor het afgeven van dit noodsignaal; het idee is juist om in de praktijk te ondervinden wanneer werknemers dit instrument gebruiken.
De rode knop is voor werknemers een uiterst middel om aan te geven dat de werkdruk onverantwoord is. Daarom is het belangrijk oplopende werkdruk al vroeg te signaleren en met elkaar te bespreken. De tool het Goede Gesprek kan jullie hierbij ondersteunen.
Werkgever verantwoordelijk voor oplossing
Met het indrukken van de rode knop dragen werknemers de verantwoordelijkheid en het initiatief voor een oplossing over aan hun werkgever. Het is dan aan jou om zo snel mogelijk in actie te komen en te luisteren naar de zorgen van de werknemer. Achterhaal de oorzaken van de te hoge werkdruk en bedenk wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. Bijvoorbeeld het regelen van extra middelen en/of een herverdeling van taken. Schakel eventueel een hr-professional in om je hierover te adviseren.
Structurele aanpak voor werkdruk op lange termijn
Als meerdere werknemers op de rode knop drukken, kan dit een signaal zijn dat er iets structureel mis is met de werkomgeving of de manier waarop het werk wordt georganiseerd. In dat geval werk je met een hr-professional samen om de oorzaken van de hoge werkdruk te achterhalen en oplossingen te vinden voor dit probleem. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat jullie een bredere analyse maken of een plan ontwikkelen om werkplezier te verhogen.