Cao-afspraken over duurzame inzetbaarheid binnen jeugdzorg
Hoe kun je met duurzame inzetbaarheid werknemers in jeugdzorg tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk houden? In dit artikel delen we informatie en tips over duurzame inzetbaarheid die je op weg kunnen helpen. We nemen je ook mee in de afspraken die hierover zijn gemaakt in de Cao Jeugdzorg.

Duurzame inzetbaarheid in jeugdzorg
Als werkgever in jeugdzorg weet je hoe belangrijk het is om je werknemers gezond en gemotiveerd te houden. Duurzame inzetbaarheid speelt hierbij een belangrijke rol. Het gaat erom dat je medewerkers niet alleen nu, maar ook in de toekomst met plezier en energie hun werk kunnen blijven doen.
Dit betekent investeren in hun ontwikkeling, werkplezier en vitaliteit. Door aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid, creëer je een stabiel team dat beter om kan gaan met de uitdagingen in jeugdzorg. Bovendien draagt het bij aan lagere uitval, hogere kwaliteit van zorg en een positieve werksfeer.
Inzichten en data over duurzame inzetbaarheid
Wist je dat werknemers langer bij hun werkgever blijven als duurzame inzetbaarheid centraal staat? In organisaties die hier aandacht aan besteden, willen werknemers tot wel 3,5 jaar langer in hun huidige functie blijven dan bij organisaties waar dit niet het geval is. Meer inzichten en branchespecifieke data vind je in het artikel 'Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is de sleutel voor behoud', dat Sewdath Ritoe van Jeugdzorg werkt! schreef voor het AZW-programma.
Lees het artikelAfspraken die zijn opgenomen in de cao
In de Cao Jeugdzorg 2024-2025 is duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van werknemers een belangrijk onderwerp. Als werkgever in jeugdzorg is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de afspraken hierover.
De cao stimuleert open gesprekken tussen werkgever en werknemer over duurzame inzetbaarheid, waarbij maatwerk centraal staat. Er is ruimte voor individuele afspraken over inzet en beschikbaarheid. In de Cao Jeugdzorg 2023-2025 zijn nieuwe afspraken opgenomen voor werknemers met menstruatie- of overgangsklachten en werknemers die een rouwproces doormaken.
Voor oudere werknemers zijn er mogelijkheden zoals verlofsparen, een generatieregeling en eventueel eerder uittreden. Het 'afwegingskader duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden' in bijlage 13 van de Cao Jeugdzorg biedt hiervoor concrete handvatten. Door deze maatregelen actief toe te passen, draag je als werkgever bij aan een vitale en gemotiveerde workforce in de jeugdzorg.
Ga het Goede Gesprek aan met je werknemers
Bespreek duurzame inzetbaarheid en vitaliteit samen met je werknemers. Benieuwd hoe je dat veilig en open kunt doen, op een positieve manier en zonder oordelen? Maak gebruik van de tool het Goede Gesprek dat Jeugdzorg werkt! mede ontwikkelde.
Lees meer over het Goede GesprekHet inzetten en aanjagen van duurzame inzetbaarheid in jouw organisatie, vraagt om een gestructureerde aanpak. Om je alvast op weg te helpen hebben we zes praktische stappen op een rij gezet.
Vraag subsidie aan voor Leven Lang Ontwikkelen
Met hulp van de Rijksoverheid kan je ook Leven Lang Ontwikkelen (LLO) inzetten. De overheid motiveert werknemers en werkzoekenden zich te blijven ontwikkelen met maatregelen, experimenten en regelingen. Als werkgever kan je hiervoor subsidies aanvragen.
Meer informatie over LLODit artikel kwam mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.