Alle cao-afspraken voor werkgevers over agressie en veilig werken
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving voor jouw werknemers. In de Cao Jeugdzorg staan afspraken rondom agressie en veilig werken. Jeugdzorg werkt! helpt je hiermee graag op weg, bijvoorbeeld met de Complete agressie-aanpak en de Arbocatalogus.

Agressie en veilig werken binnen de cao
Als je werkt in jeugdzorg kun je te maken krijgen met uitdagende situaties. Agressie in jeugdzorg is een ernstig probleem waartegen werkgevers en vakbonden stevig stelling nemen. Agressie is nooit gewoon en wordt niet geaccepteerd, in welke vorm dan ook. Om de veiligheid van je werknemers te beschermen, zijn er in de cao-afspraken gemaakt over het omgaan met agressie. Daarnaast staan er ook afspraken in over het behoud van een veilige werkomgeving. Al deze afspraken vind je terug in artikel 13.2 van de Cao Jeugdzorg.
Agressiebeleid ontwikkelen en implementeren
De cao verplicht jeugdzorgorganisaties om voor 1 juli 2024 een beleid te ontwikkelen en te implementeren, gericht op het voorkomen en beheersen van agressie. Geweld en agressie kunnen niet alleen fysiek, maar ook psychisch veel schade aanrichten. Maar hoe kom je als jeugdzorgorganisatie nu tot zo'n agressiebeleid? Een goed startpunt is de Complete agressie-aanpak.
De Complete Agressie-aanpak is ontwikkeld door jeugdzorgprofessionals uit de branche Het biedt een stapsgewijze integrale aanpak voor preventie, training en nazorg. Werknemers leren omgaan met agressieve situaties, het voorkomen hiervan en hoe ze moeten handelen na een incident. Het doel is het creëren van een cultuur, waarin veiligheid voorop staat en werknemers zich gesteund voelen.
Maak gebruik van de Complete agressie-aanpak
Wil je weten hoe de Complete agressie-aanpak jouw organisatie kan helpen bij het realiseren van een veilige werkomgeving? Ontdek hoe Jeugdzorg werkt! jou kan ondersteunen om de cao-afspraken rondom agressie en veilig werken zo goed mogelijk in te voeren.
Lees meerRisico's en richtlijnen in kaart brengen
Als werkgever ben je wettelijk verplicht om te een actuele risico-Inventarisatie en -evaluatie te hebben (RI&E). Zorg daarom voor een inventarisatie van de risico's op het gebied van gezondheid en veiligheid in jouw organisatie. En bedenk welke maatregelen je gaat nemen om deze risico's te beperken. Op basis hiervan maak je een plan van aanpak. Benieuwd welke aanpakken en oplossingen effectief zijn? Kijk dan eens in de Arbocatalogus Jeugdzorg. Dit instrument geeft jou informatie, handvatten en tools over allerlei arbo-gerelateerde onderwerpen. Ook op het gebied van agressief gedrag.
Op dit moment wordt er gewerkt aan een vernieuwde versie van de RI&E. Die sluit straks nog beter aan bij de specifieke behoeften van de jeugdzorgsector. Houd Jeugdzorg werkt! in de gaten voor updates hierover.
Jeugdzorg werkt!
Meer weten? Neem contact op!

Meer weten? Neem contact op!